1. Anasayfa
  2. Tarih

Uluslararası Hukuk Nedir?

Uluslararası Hukuk Nedir?
0

Uluslararası Hukuk ve Adalet Divanı Nedir

Uluslararası Hukuk Nedir ?” Uluslararası hukuk, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin, kuruluşların ve insanların birbirleriyle ve farklı ülke vatandaşlarıyla etkileşimde bulunduğu bir yasal kurallar, düzenlemeler ve kabul edilmiş uygulamalar bütünüdür. Bu tür hukukun iki temel kategorisi vardır: kamu ve özel. Uluslararası kamu hukuku , uluslar arasındaki veya bir ulus ile diğer ülkelerden kuruluşlar veya kişiler arasındaki ilişkilerle ilgilenir. Uluslararası özel hukuk , farklı ülkelerin vatandaşları veya farklı ülkelerden işletmeler arasındaki anlaşmazlıkları ele alır, özellikle hangi ülkenin kanunlarının geçerli olduğu veya anlaşmazlığın nerede çözülmesi gerektiği konusunda bir soru olduğunda. Uluslararası hukuk davalarına karar verme yetkisine sahip olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gibi belirli mahkemeler ve organlar vardır .

Merkezi New York City’de bulunan Birleşmiş Milletler aracılığıyla bir dizi uluslararası anlaşma müzakere edildi.

Uluslararası Hukuk Kaynakları

Ülkeler, yalnızca kendilerine bağlı kalmayı kabul ettiklerinde uluslararası yasalara tabidirler. Birleşmiş Milletler veya Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlara katılabilir ve kuruluş tarafından belirlenen tüm kurallara, yasalara ve yönergelere uymayı kabul edebilirler. Ayrıca belirli yasaları veya kuralları içeren antlaşmalar, paktlar, tüzükler veya diğer anlaşmaları kabul edebilirler. Ancak bazen, bu anlaşmalara taraf olmayan ülkeler başka ülkeler tarafından belirli yasaları veya kuralları ihlal etmekten sorumlu tutulabilir. Bu özellikle insan hakları , savaş zamanı yasaları ve bölgesel haklar gibi konular için geçerlidir .

Uluslararası tahkim, genellikle uyuşmazlıkları çözmenin davaya göre daha uygun maliyetli bir yoludur.

Kamusal Uluslararası Hukuk

Bu tür hukukun kamusal çeşitliliği, iki veya daha fazla ülke veya egemen kuruluş söz konusu olduğunda geçerlidir. Bu yasalar insan hakları, savaş zamanı yasaları ve deniz yasaları gibi konuları kapsayabilir. Bu yasaların ihlali, diğer ülkeler tarafından yaptırımlar, ilgili ülkeler arasında belirli anlaşmaların sona ermesi veya en ağır durumlarda savaş ilanı gibi sonuçlara yol açabilir.

Uluslararası Özel Hukuk

Hukuki konular devlet kurumları yerine farklı ülkelerden kişileri, işletmeleri veya özel kuruluşları kapsadığında, bu uluslararası özel hukuk olarak kabul edilir. Bu tür bir hukuk, genellikle hangi ülkenin kanunlarının geçerli olduğu veya davanın nerede kararlaştırılacağı gibi konuları çözmeyi içerir. Hükümetlerin, vatandaşlarının bu sorunları çözmelerine veya adil bir sonuca ulaşmalarına yardımcı olmak için devreye girmesi genellikle gereklidir.

Konular

İnsan hakları, deniz hukuku ve savaş suçları gibi konulara ek olarak, tipik olarak uluslararası kanunların kapsamına giren konular arasında uyuşturucu kontrolü, havacılık kanunları, telekomünikasyon, uzay hukuku ve genellikle bir ülkenin sınırlarının ötesine uzanan diğer konular yer alır. Diğer uluslararası yasalar, ticaret ilişkileri ve askeri silahsızlanma gibi konularda, ülkelerin birbirleriyle nasıl etkileşimde bulunduğuyla ilgilidir. Bu yasaların kapsadığı büyüyen alanlardan biri fikri mülkiyet haklarıdır, çünkü teknolojideki gelişmeler telif hakkı ihlallerini ve dijital korsanlığı kolaylaştırmıştır.

Uluslararası Mahkemeler

Uluslararası hukuki meselelere karar veren en tanınmış mahkeme, 1945’te Birleşmiş Milletler tarafından kurulan ve Dünya Mahkemesi olarak da bilinen Uluslararası Adalet Divanı‘dır. Uluslararası kamu hukukunun ciddi meseleleri genellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kararlaştırılır. , en çok barışı korumakla ilgilenir. Daha az ciddi konulara karar veren tanınmış bir uluslararası mahkeme, 1984’te kurulan ve uluslararası atletizmle ilgili davaları ele alan Spor Tahkim Mahkemesi‘dir .

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.