Anne Adaylarının Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir
”Hamile Anne Adaylarına Tavsiyeler” Hamile olduğunu öğrenen bir bayan vücut ağırlığını belirlemeli ve her aya yaklaşık bir kilogram olmak üzere en fazla tüm gebelik süresince 11-12 kilo almalıdır. Aylık ortalama bir kilodan fazla veya hiç kilo alamamaları halinde bebeğin gelişimi ve doğum yönünden sorunlar ortaya çıkabileceğinden mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.
Hamilelik süresince doğal ve dengeli beslenme önemlidir. Diyette yumurta, yoğurt, süt gibi kalsiyum ve mineral ağırlıklı gıdalar ve sebze, meyve et, balık, karaciğer gibi protein ve vitamin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi gerekir. Şeker, un ve yağdan yapılmış fazla kalorili yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Hamile annelerin ağır ve yorucu işlerden kaçınması ve günde sekiz saat uyuyarak dinlenmeye dikkat edilmeleri gerekir. Ancak yürüyüş yapılması ve fazla yorucu olmamak şartı ile günlük işlere devam edilmesinde bir sakınca yoktur.
Hamilelerin sarsıntılı ve uzun yolculuklardan özellikle ilk ve son aylarda kaçınması, zorunluluk var ise uçak veya tren yolculuğunu tercih etmeleri daha uygun olacaktır.
Hamilelikte aspirin gibi basit görülen ilaçlar dâhil doktor tarafından yazılmayan hiçbir ilaç ve reçetesiz vitamin kullanılmamalıdır. Aksi takdirde sakatlıklara neden olabiliriz.
Hamilelik döneminde röntgen filmi çektirilmesi veya çekilen birinin yanında bulunulması da bazen çocukta sakatlıklara yol açabilir.
Hamile olan ya da gebe kalma ihtimali olan anne adaylarının herhangi bir nedenden dolayı gittikleri sağlık kurumunda filim çektirilmesi gerekirse kendilerine sorulmasa bile mutlaka hamile veya gebe olma ihtimalinin olduğunu açıklamaları gereklidir.
- Hamilelik döneminde diş ve diş eti hastalıklarına eğilimin artmış olmasından dolayı diş eti bakımına önem verilmesi gerekmektedir.
Gebelerde idrar yolları enfeksiyonu çok sık görüldüğünden idrar yollarında yanma olması, idrar yollarında iltihabın habercisi olabilir, bu durumda doktora başvurulmasında fayda vardır. Hamileliğin özellikle son aylarında büyüyen rahmin idrar kesesine yapmış olduğu baskı nedeni ile sık idrara çıkılması normaldir.
Gebelik esnasında görülen idrar yolları iltihabının önemli bir bölümü, büyük abdest yaptıktan sonra hatalı temizlemeden kaynaklanmaktadır. Eğer bu temizlik önden arkaya doğru yapılırsa iltihap riski azalacaktır.
Hamile annelerin döküntülü hastalık geçiren çocuklardan uzak durması gerekir. Özellikle kızamıkçık ve benzeri viral hastalıkların düşüklere ya da sakat bebek doğumlarına neden olabileceği bilinmektedir. Hamile anne adaylarına geniş ve rahat hamile elbiseleri giymeleri ve sık sık banyo yapmaları önerilir. Banyo esnasında kirli suların hazneden içeri girerek rahmin ve dolayısı ile bebeğin mikrop kapmasına yol açabilmesi nedeniyle, hamilelerin ayakta duş (alma) şeklinde veya bir iskemle üzerinde oturarak banyo yapmaları tavsiye edilir.
Hamile anne adaylarına gebeliğin altıncı ayından itibaren hekiminizde takip edeceği üzere bir ay ara ile iki doz tetanos aşısı yapılması (daha önce aşılanmış olanlara bir doz uygulanıyor) bebeği yeni doğan tetanos hastalığından korur.
Meme bakımına gebeliğin altıncı ayında başlanmalı, meme uçlarına düzenli olarak masaj yaparak sildikten sonra yumuşamaları ve çatlak olmaması için yumuşatıcı kremler sürülmelidir. Gebeliğin son aylarında meydana gelen karın bölgesinde çatlaklar oluşmasının önlenmesi için aynı uygulama yapılabilir.
Hamilelik döneminde alkol ve sigara kullanılması kesinlikle sakıncalıdır. Hamile olanların acilen alkol ve sigarayı bırakmaları gerekmektedir. Alkol kullanımına devam eden annelerin doğacak çocuklarında doğuştan kalp, zekâ geriliği ve çeşitli sakatlıklara yol açan bozukluklar meydana gelebilir. Sigara içen annelerin bebeklerinde ise gelişme geriliği ve düşük doğum tartısı görülebilir. Alkol ve sigara, emzirme döneminde süte geçerek bebeğe zarar verebileceği için kullanılması doğru değildir.