Şifreleme Nedir ?
Şifreleme, gönderdiğiniz, aldığınız ve bilgisayarınızda depoladığınız verilerin korunmasına yardımcı olur. Buna cep telefonunuza gönderilen kısa mesajlar, çevrimiçi hesabınız aracılığıyla gönderilen e-postalar ve banka bilgileri dahildir.
İnternete kolay ve ucuz erişim, makaleleri okumayı, sosyal ağları kullanmayı, çevrimiçi alışveriş yapmayı ve daha fazlasını mümkün kıldı. Çevrimiçi bir mağazadan bir şey satın aldığınızda, adınızı ve e-posta adresinizi ve ayrıca banka bilgileri, şifreler vb. hassas bilgileri sağlarsınız.
Şifreleme Nasıl Çalışır ?
Şifreleme, bir belgeyi veya dosyayı yalnızca seçilen kişiler tarafından okunabilmesini sağlamak için kodlama yöntemidir. Şifreleme, verileri şifrelemek veya şifresini çözmek için bir algoritma kullanır ve ardından verilerin şifresini çözmek veya şifresini çözmek için alıcının anahtarına ihtiyaç duyar. Düz metin bilgisi, herhangi bir bilgi dinleyicisi tarafından kolayca okunabilen düz metindir. Düz metne şifreleme uygulandığında, yalnızca ilgili şifre çözme anahtarına sahip kişiler tarafından okunabilen şifreli metin haline gelir.
Simetrik ve Asimetrik Şifreleme
İki farklı şifreleme türü vardır – simetrik ve asimetrik şifreleme.
- Simetrik Şifreleme – Verileri şifrelemek ve şifresini çözmek için bir anahtar kullanılır.
- Asimetrik şifreleme – Bu tür şifreleme, verileri şifrelemek ve şifresini çözmek için genel ve özel olmak üzere iki farklı anahtar kullanır. Genel anahtarlar, şifreleme için kullanıcılara sunulurken, özel anahtar, verilerin kodunu çözmek ve şifreli biçimde kullanıcılara geri döndürmek için kullanılır.
Simetrik Şifreleme Türleri
Simetrik şifreleme, verileri şifrelemek için tek bir anahtar kullanır ve verilerin şifresini çözmek için aynı anahtar kullanılır. Ana simetrik şifreleme algoritması türleri şunlardır:
1. DES
Veri Şifreleme Standardı, iyi bilinen bir düşük seviyeli şifreleme yöntemidir. Verileri sabit veri bloklarına kodlamak için 56-bit ila 64-bit arası bir anahtar kullanır. Teknolojik gelişmeler ve azalan donanım maliyetleri nedeniyle DES, kişisel veri güvenliği açısından geçerliliğini yitirmiştir.
2. AES
Asimetrik Şifreleme Türleri
Asimetrik şifreleme, simetrik şifrelemeden biraz farklı çalışır. Genel anahtara sahip olan herkes, kimlik doğrulamasından sonra verileri şifreleyebilir. Ancak yalnızca özel anahtardan sorumlu olan kişi onun şifresini çözebilir. RSA ve ECC, kullanılan en popüler asimetrik şifreleme algoritmalarıdır:
1. RSA
RSA, yaygın olarak kullanılan bir asimetrik şifreleme ve şifre çözme algoritmasıdır. Gücü, bağlı olduğu “asal çarpanlara ayırma” sürecindedir. Uygulamada, bu yaklaşım iki büyük rasgele asal sayı gerektirir ve bu sayılar başka bir büyük sayı üretmek için çarpılır. Siber suçlular için zorluk, özel anahtara ulaşmak için bu çarpılan devasa sayının gerçek asal değerini tahmin etmektir; bu, garip bir görev haline gelir ve böylece RSA’yı kullanım amacı için güvenli hale getirir.
2. ECC
Eliptik Eğri Şifreleme (ECC), ilk olarak 2004 yılında tanıtılan asimetrik bir kriptografik algoritmadır. ECC’de sayı, grafik değerinin eğri üzerindeki ikinci noktayı veren bir tamsayı ile çarpımını temsil eder. Şimdi bu bulmacayı çözmek için eğri üzerinde seçilen iki noktayı bulmalısınız. ECC matematiği, başlangıç noktasını bilseniz bile ikinci noktayı belirlemeyi neredeyse imkansız hale getirmek için tasarlanmıştır.