1. Anasayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Lületaşı Nedir Faydaları ve Özellikleri

Lületaşı Nedir Faydaları ve Özellikleri
0

Lületaşı, Eskişehir’in en eski yapılarından bir tanesidir. 5000 yıllık tarihi olan bu doğal taşın özellikleri nelerdir? Faydaları nelerdir? Sizler için bir araya getirdik..

Lületaşı Nedir

İnce ve gözenekli bir dokuya sahip olan bu doğal taşın rezervinin %75’ini Türkiye karşılamaktadır. Bilinen adları; Eskişehir taşı, beyaz altın, patal, deniz köpüğü ve aktaş isimleri ile de adlandırılır.
Toprağın çeşitli yerlerinde bulunan bu cevher, beyaz kirli renktedir. Uzmanların yaptığı araştırmalarda lületaşı’nın beş bin yıllık bir geçmişinin olduğunu söylüyor. Günümüzde bu yapı en çok süs eşyası ve pipo olarak kullanılır. Lületaşı ısıya dayanıklı olduğu biliniyor bu yüzden pipo yapımlarında sıkça kullanılır. Toprağın 250 metre derinliklerinde yumrular ve dağınık bir şekilde olduğu bilinir. İnsan gücü kullanılarak yüzüye çıkarılır. Çıkarılması sabır yentenek ve emek gerektirse de günümüzün en değerli doğal taşlarından birisi haline gelmiştir. Dünyada en çok Türkiye ‘de bulunmaktadır. Lületaşı keşfine dair günümüzde bir çok hikaye olduğu söylenir. Lületaşı nemini kaybetmediği sürece basit bir şekilde işlenilir fakat nemini kaybettiği zaman uzun uğraşlar gerektiren bir yapıdır.

Başlangıç ta lületaşı’nın işlemesini Avrupa yapardı. 1940-1970 seneleri arasında dünyaya rezervini Avrupa yapmış olsa da 1970’li yıllardan sonra Türkiye’de artış göstermiş bir cevherdir. Lületaşı işlemesi Cumhuriyet tarihinde yapılmış ve Eskişehir’li ustalar tarafından işlemesi sağlanmıştır.

Lületaşı Faydası Varmı

Estetik ve otomobil sektöründe faaliyet gösterse de insan vücuduna bilinen bir faydası bulunmaktadır. Çekici bir yapısı bulunduğu için ilk kez görenler de şaşırma etkisi yapan bu mücevher değerli doğal taş kategorisinde yer alır.

Lületaşı Nerelerde Çıkarılır

Lületaşı, toprak zeminden kolayca ulaşana kadar kazılmalıdır kazılan bu kuyularından çıkarılır. Türkiye başta olmak üzere Yunan adaları, Çekya bölgesi, İspanya, Kenya, Fransa gibi ülkelerde de bol miktarda çıkarıldığı görülmekte. Türkiye’de yüksek miktarda bulunsa da şuan da işlemesi yavaşlamıştır. Dünya’da en çok Kenya bu taşın işlemesini yapıyor diyebiliriz.
Ülkemizde ise en çok, Eskişehir, Konya, Çanakkale, Bursa ve Kütahya illerimizde bulunmaktadır. Bir çok ilimizde bu cevher den bulunsa da sadece Eskişehir’de işlemesi yapılıyor. Eskişehir’in Beyaz Altın köyü en çok çıkarılan bölge olarak seçilmiştir.

Lületaşı Özellikleri Nelerdir

Tamamen el emeğiyle çıkarılan Lületaşı, beyaza yakın bir rengi bulunmaktadır. Suyun yoğunluğuna yakındır bu yüzden çok hafiftir. Yumuşak ve narin bir dokusu sayesinde işlenecek taş önce kurutulur daha sonra zımpara işleminden geçer ve kullanıma hazır hale gelir. Bu işlemlerden geçtikten sonra balmumuna batırılır ve son görünümünü kazanır. Cumhuriyet döneminde paha biçilmez bir cevher haline gelmiş.

  • Hafifliği ile dikkat çeker
  • İnce dokusu bulunur
  • Açık beyaz tonuyla kolayca ayırt edilir
  • Tozlanmaz. Kolay işlenir
  • İşlemesi basittir
  • Doğal taş olarak 1920’de keşfetmiştir.
  • Türkiye’de sadece Eskişehir’de işlenir
  • Otomobil sektöründe de faaliyet gösterir
  • Yerli ve yabancı turistlerin göz bebeği haline gelmiştir

Özellikle yabancı turistlerin Eskişehir’e akın etmesinin ana sebepleri haline gelen Lületaşı gerek renk tonu gerek saf dokusu ile hayran bırakan özelliğe sahiptir. Eğer ki daha önce görmediğiyseniz mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Büyüleyici yapısı bulunan bu doğal taşın ülkemizde bol bir miktarda bulunması bizi şanslı yapmakta.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.