Çamaşır makinesinde kumaş boyamak için öncelikle aktardan alacağınız toz kumaş boyası ve fiske (kumaş boyası sabitleyicisi) ile çamaşır makinesinde kumaş boyama işlemini kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Bu şekilde boyama işlemi ile hem renkleri solan kıyafetlerinize canlılık katacak, hem de yeni gibi olan kıyafetlerinizi daha uzun süre kullanabileceksiniz.
Kumaş boyama işleminde ne kadar toz boya kullanılması gerektiğine kumaşların kalınlığına ya da kıyafetlerin sayısına ve ebatlarına göre karar vermelisiniz. Ortalama olarak bir paket kumaş boya yardımıyla bir kaç tane ince kumaştan üretilmiş kıyafeti boyayabilirsiniz. Ceket, pantolon gibi kalın kumaşlı kıyafetler içinse her biri için bir paket toz kumaş boyası kullanılması gerekmektedir.
Çamaşır Makinesinde Kumaş Boyama
- İlk olarak dikkat edilmesi gereken şey makinenin sıcaklık ayarıdır. Çamaşır makinesi sıcaklık ayarı hassas kumaşlar için 50-70 derece, hassas olmayan kumaşlar içinse 80-90 derece olarak ayarlanmalıdır.
- Kalın kumaşlı bir kıyafet boyanacak ise eğer boya miktarı artırılmalı, ince kumaşların boyama işleminde ise daha az boya kullanılmalıdır.
- Kumaş boyama işlemine başlıyoruz: Kalın kumaşlı bir kıyafet için bir paket kumaş boyasını ya da eğer ince kumaşlı bir kıyafet boyanacak ise de yarım paket toz kumaş boyasını bir bardak kaynar su içinde eritin. İçine bir çay kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı da sirke ilave ederek iyice karıştırın. Bu karışımı çamaşır makinenizin deterjan bölümüne koyun. Yumuşatıcı bölümüne de fiskeyi koyun.
- Boyanacak kıyafetleri makineye atın ve ön yıkamasız olarak çalıştırın. Yıkama tamamlandıktan sonra da eğer ki boya kalıntısı varsa kıyafetlerin üzerinde, elde güzelce durulayıp asarak kurumaya bırakın.
- Son olarak çamaşır makinenizin içerisinde boya kalmaması için makineyi boş halde iken bir defa daha çalıştırın ki içi iyice temizlensin. Eğer bu işlemi yapmazsanız bir sonraki yıkamada kıyafetlerinizin rengi değişebilir. Ayrıca boyama işleminden sonra çamaşır makinesinde yıkayacağınız ilk kirli kıyafetler renkliler olsun. Az da boya kalıntısı olabilir ve beyazlar için hiçte iyi olmaz.
Önemli Notlar:
- Boyama işlemi sonrasında makinenin deterjan bölümünde boya kalıntısı kalmışsa çamaşır suyu yardımıyla temizleyebilirsiniz. Boya karışımını ayrı bir kapta yapıp deterjan gözüne koyacağımız için bu ihtimal çok düşük olsa da yine de aklınızda bulunsun.
- Boyanan giysileri makineden çıkardıktan sonra muhakkak makineyi bir defa boş vaziyette çalıştırmayı ihmal etmeyin.
- Bazı tür kumaşlarda boyama işlemi olumlu sonuç vermeyebiliyor. Bu kumaş türleri ise şunlardır: saten, ipek, tafta tarzı kumaşlar.
- Kıyafetlerin üzerindeki çamaşır suyu lekeleri de boyama işleminden sonra tamamen yok olmayabiliyorlar. Az da olsa belirginliklerini koruyorlar ki bu da en sinir bozucu şey olur. Onca uğraştan sonra çamaşır suyu lekelerinin gitmemiş olması canınızı sıkabilir. Bu ihtimal de aklınızda bulunsun.
Kumaş Boyama İşlemini Elde Yapma
Çamaşır makinesinde kumaş boyama işlemi çok fazla tavsiye edilmiyor olsa da boyama sonrasında olumlu sonuçlar alıp bu işlemi tekrarlayan bir çok insan var. Fakat boyama işlemi yalnızca makine ile sınırlı kalmıyor, elde de yapılabiliyor. Fakat elde yapılan boyama işlemi makineye göre haliyle biraz zahmetli oluyor ama siz denemek isteyebilirsiniz.
Elde kumaş boyama nasıl yapılır?
Öncelikle boyanacak kıyafet bir kova sıcak su içerisinde iyice ıslatılmalıdır. Daha sonra önceden hazırlanmış bir bardak ılık su içerisinde eritilen toz kumaş boyası sıcak su dolu başka bir kovaya dökülür ve üzerine de fiske ilave edilir.
Boyanacak giysi bulunduğu kovadan çıkarılıp boyalı kovaya koyulur ve güzelce karıştırılır. Bu işlemleri eldivenle yapmanız sizin yararınızadır, zira boya fiske yardımıyla fazlasıyla kalıcı olur ve ellerinizden bir süre çıkaramayabilirsiniz.
Karıştırma işlemi 5 dakika kadar sürdürülmelidir ki kumaş boyayı iyice emsin. Daha sonra yaklaşık olarak 2 saat süre giysi boyalı kova içerisinde bekletilir. 2 saatlik süre sonunda giysi biraz daha karıştırılarak kovadan alınır ve geniş olan başka bir deterjanlı sıcak su kovasına alınır. Burada da kumaşın akıtacağı fazla boyanın çıkarılması işlemi uygulanır.
Bir müddet karıştırıp iyice boyanın aktığından emin olduktan sonra, son olarak da soğuk su yardımıyla güzelce durulanıp kuruması için asılır.
Görüldüğü gibi elde kumaş boyama işlemi, çamaşır makinesinde kumaş boyama işlemine göre oldukça zor ve zahmetli.