1. Anasayfa
  2. Sağlık

Çocukların Beyin ve Zekâ Gelişimini Destekleyen Besinler ve Vitaminler

Çocukların Beyin ve Zekâ Gelişimini Destekleyen Besinler ve Vitaminler
0

Çocuğun beyin ve zekâ gelişimi anne karnındayken başlar. Hamilelik döneminde annenin beslenmesi, çocuğun beslenmesi ile doğru orantılıdır. Yeterince beslenemeyen annelerin çocukları doğumdan sonra da beslenme ile ilgili sıkıntı yaşamaktadır. Çocukların, sağlıklı gıdaları tüketmesi fiziksel ve zihinsel gelişimlerini doğrudan etkiler. Sağlıklı beslenmenin çocukların fiziksel gelişiminde olduğu gibi zihinsel gelişiminde de önemli bir rol üstlenir. İşte çocukların zekâsını geliştiren ve beyin gelişimini destekleyen besinler ve vitaminler!

Zekâ ve Hafıza Geliştirici Yiyecekler & Besinler

Çocuklarda beyin gelişimi beş yaşına kadar tamamlanıyor. Alınan düzenli ve yeterli besinler, ileriki dönemlerde de çocuğun zekâ gelişimine katkı sunuyor. Bu besinler kısaca şunlardır:

1.      Anne Sütü

Anne sütünün bebek gelişimi için faydaları saymakla bitmez. En önemli nokta, anne sütünün bebeğin ilk olarak alması gereken besin olduğudur.  İlk süt adı verilen bu süte kolostrum denilir. Süt aynı zamanda çocuğun zihinsel gelişimine de katkı sağlar. Normal şartlar altında bebek ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir.  Daha sonra da düzenli olarak belli aralıklarda alınmasında fayda vardır.

2.      Yumurta

Yumurta, mutlaka tüketilmesi gereken besinlerimizin başında gelir. İçerisinde bol miktarda protein, A ve B 12 vitamini vardır. İçinde bulunan kolin maddesi, beyin gelişimi ve hafızanın korunmasına yardımcı olur. Yumurtanın özellikle kahvaltılarda yenilmesi büyük önem taşır. Ayrıca püre yemeğe başlayan çocuklarda pürelerin içine, haşlanmış yumurta konularak karışım yapılabilir.

3.      Et Ürünleri

Her yaşta olan çocuklar tarafından tüketilebilir. Özellikle kırmızı ve balık eti tüketilmelidir. İşlenmiş et ürünlerinden kaçınmak gerekir. Bu ürünlere sos, sucuk, sosis örnek olarak verilebilir. Balıketi ve balık yağının, çocuğun beslenmesinde ayrı bir yeri vardır. Zekâ gelişimi ve hafıza kaybını önlemek için, haftada bir defa tüketilmesi gerekir. Özellikle barındırdığı Omega- 3 ve demir bakımından zengin olan balıklar tüketilmelidir. Bu balıklara ton balığı, somon, sardalya örnek verilebilir.

4.      Yoğurt

Anne sütünden sonra, özellikle gıda takviyelerinde en fazla verilen gıdaların başında yoğurt gelir. Değişik şekillere diğer besinlere katılarak da kullanılabilir. Özellikle tam yağlı yoğurt, içinde barındırdığı yüksek protein ile zekâ gelişimine katkı sağlar. Ayrıca süzme yoğurt, protein, vitamin ve mineral ve iyot bakımından zengindir. İyot yeterli miktarda alındığında konsantrasyonu sağlayarak çocukların daha hızlı ve kolay öğrenmesine yardımcı olur.

5.      Tahıllı Besinler

Tahıllar; B,C vitaminleri ile çinko ve demir elementleri bakımından zengindir. Zekâ gelişimi ve bağırsak sistemi üzerinde olumlu katkıları vardır. Ayrıca dolaşım sistemi ve beyin sağlığı için de önemli besin kaynağıdır. Bilişsel fonksiyonların gelişmesine katkı sağlar. Özellikle yulaf çocukların beslenmesinde ayrı bir yere sahiptir. Bu nedenle proteince de zengin olan tahıllardan çocuklarımıza bol miktarda yedirmeliyiz.

6.      Kuru Yemişler

Protein, demir, çinko, omega-3 ve mineral bakımından oldukça zengin olan kuru yemişler, beyin gelişiminde önemli rol oynar. Kuruyemiş alırken yağsız ve işlenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Ceviz, badem, fındık, yerfıstığı ve ay çekirdeği hazfa ve konsantrasyon gelişimine yardımcı olur.

7.      Meyveler

Meyvelerin tamamının vücut gelişimine katkısı tartışılmaz derecede önemlidir. Özellikle çocuğun zekâ gelişimine katkı sağlayan siyah erik, elma, kara üzüm ve çilek gibi meyvelerin mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.

Meyvelerden avokado da, sindirimi kolay olmasının yanında beyni güçlendiren yiyecekler arasındadır. Bilişsel fonksiyonun geliştirilmesine yardımcı olur. İçinde bulunan; A, B, C, D,E, K vitaminleri ile beraber, magnezyum ve potasyumca da zengindir. Bu sayede hafızayı geliştirir. Konsantrasyonu sağlar.

Orman meyveleri ise; antioksidan, C vitamini ve omega-3 açısından zengindir. Bu sayede beyin gücünü artırır ve uzun vadede beyin sağlığını korur. Ayrıca, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır. Çocuklar için ise iyi bir konsatrayon  ve hareketli olmalarını  sağlar.

8.      Yeşil Meyveler

Yeşil meyveler, her zaman sofralarımızdan eksik etmeyeceğimiz besinlerdir. Tüketildiğinde vücudumuza ve zekâ gelişimine katkı sağlar. Ispanak, lahana, marul gibi yapraklı sebzelerin her öğünde tüketilmesi sağlıklı beslenmeye yardımcı olur. Bebeklerde,; haşlanarak, çorba ve pürelerde kullanılabilir.

Zekâ ve Hafıza Geliştirici Vitaminler

Çocukların zekâ gelişiminde besinlerin önemi kadar, besinlerin içinde bulunan vitaminlerin ve elementlerinde önemi büyüktür. Bu vitamin ve elementlerin en önemlileri şunlardır:

·         A vitamini

A vitamini yaygın olarak brokoli, havuç, ıspanak, karalâhana, karaciğer, kavun, kayısı, lahana,  patates, balkabağı,  peynir çeşitleri,  tereyağı, süt ve yumurta gibi besinlerde bulunur. Çocuğun zihin gelişimine ve göz sağlığı açısından önemlidir. Büyüme çağındaki çocukların kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur.

·         B1 vitamini

B1 vitamini; fındık, mercimek, fasulye gibi besinlerde bulunur. B1 vitamini zekâ gelişimine katkı sağlar ve dikkat dağınıklığına iyi gelir.

·         B6 vitamini

B6 vitamini; turunçgiller, Antep fıstığı, patates ve nişastalı besinlerde bulunur. Çocuğun beyin gelişimi için alınması gerekir.

·         B12 vitamini

B12 vitamini; süt, yumurta, et ve balık gibi besinlerde bulunur. Kemik, saç, tırnak ve zekâ gelişimi ile bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir vitamindir

·         D vitamini

D vitamini güneşten alınabileceği gibi besinlerle de alınabilir. Balıklarda, tereyağı, yoğurt, yumurta ve kefir gibi besinlerde bulunur. Eksikliğinde raşitizm hastalığı görülür. Bu nedenle çocukların günün belli saatlerinde güneşe çıkarılması gerekir.

·         E vitamini

E vitamini güçlü bir antidoksidan olup, beyin için önemlidir. Badem, zeytin; ıspanak, maydanoz, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Çocuğun zekâ gelişimine katkı sağlayan besinleri seçerken, çocuğun severek yediği ve yaşına uygun besinleri seçmeye özen göstermeliyiz. Özellikle kış mevsimiyle yaşanan mevsimsel hastalıkların tedavisinde meyvelerin sağladığı katkıları unutmamalıyız.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.