Bitki Çayları ve Faydaları
Kış mevsiminin gelmesiyle beraber güneşli havalar yerini soğuk, yağışlı ve karlı havalara bırakmaktadır. Havaların soğuması demek bol bol hastalık mevsimine giriş yapıyoruz demektir. Grip, nezle gibi virüs hastalıklarına karşı kendimizi korumalıyız. Çeşitli meyveler, bitki çayları, vitaminler hastalığa yakalanmamızı en aza indirmeye yardım eder. Gelin hep birlikte kış aylarının vazgeçilmez bitki çaylarını birlikte öğrenelim.
1.Ihlamur Çayı
Sonbahar ve kış aylarında tüketilen popüler bir çaydır. Soğuk algınlığına ve gribe iyi geldiği bilinmektedir. Göğsü yumuşatıp öksürüğe iyi gelir. Kaynamış suya bir tutam ıhlamur atıp demlenmeye bırakalım. İsteğe göre bal ve tarçın ekleyebilirsiniz.
2.Ada Çayı
Hem enfeksiyon hastalıklarında hem de mide sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Sakinleşmek ve rahatlamak için de ada çayı tavsiye edilir. Ada çayını sade tüketmek yerine kış aylarında ıhlamur ,zencefil ve limonla tüketebilirsiniz. Kaynayan suya ada çayı, zencefil, ıhlamur ve limon katıp dinlenmeye bırakalım.
3.Kuşburnu Çayı
Kışın neredeyse en fazla tüketilen ve en fazla çayı yapılan bir bitki türüdür. Kuşburnu tam bir C vitamini deposudur. Soğuk algınlığına, grip ve öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir. Bağışıklığınızı güçlendirmek için kuşburnu çayını sık sık tüketmekte fayda var. Demliğe suyu, kuşburnunu ve biraz karanfili alıp kaynatmaya bırakalım rengi koyu olana kadar kaynatalım.
4.Nane Limon Çayı
Soğuk kış günlerin vazgeçilmez çaylarından biri de kesinlikle nane limondur. Grip soğuk algınlığına iyi geldiği bilinmektedir. Mide rahatlatma konusunda da başarılı bir çaydır. Nanenin burun açma özelliği de vardır. Bir cezveye soğuk su, kuru nane ve limon koyalım. Kaynayıp rengini alan nane limonu sıcak tüketelim.
5.Papatya Çayı
Şifa kaynağı olarak bilinen papatya çayını uyku sorunu çekenler, sakinleşmek ve rahatlamak isteyenler kullanabilir. Kaynamış suya bir tutam papatya ekleyip tüketebilirsiniz.
6.Zencefil Çayı
Hem lezzetli hem de şifa deposu olan zencefil çayını her mevsim kullanabilirsiniz. Boğazı rahatlatmayı ve enfeksiyonu en aza indirmeye yarar. Kaynamış suya zencefil, limon ve tarçın eklenip demlenmeye bırakalım. Demlenen zencefil çayını tüketebilirsiniz.
7.Kekik Çayı
Grip, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir. Kekik suyunu gargara şeklinde de kullanabilirsiniz. Balgam sökücü, iltihap giderici ve bağışıklık güçlendirici özelliğe sahiptir. Kaynamış suya bir tatlı kaşığı kekik atıp demlenmeye bırakılır. Sıcak tüketilir.
8.Ayva Çayı
C vitamin deposu olan ayvanın çayı kış günlerinde mükemmel bir şifadır. Boğaz ağrısına iyi geldiği bilinmektedir. Ayva kabuklarını, suyu, karanfili ve tarçını cezveye alıp kaynatalım. Kaynayan ve demlenmiş olan çayımızı tüketebiliriz.
9.Nane Çayı
Kış aylarında oluşan burun tıkanıklığına nane çayı iyi gelmektedir. Sindirim sorunlarına da iyi geldiği bilinmektedir. Kaynamış suya taze nane yaprakları ekleyip dinlenmeye bırakalım.
10.Sumak Çayı
Enfeksiyona ve grip sebebiyle oluşan ağız yaralarına iyi geldiği bilinmektedir. Kaynamış suya bir tatlı kaşığı sumak eklenir ve demlenmeye bırakılır.