1. Anasayfa
  2. Tarih

Oligarşi Nedir?

Oligarşi Nedir?
0

Oligarşi Nedir ve Nasıl Oluşur?

Devlet yönetiminin bir zenginin veya bir askeri gücün elinde olduğu yönetim biçimidir.

Oligarşi, siyasi gücün çoğunun etkin bir şekilde toplumun küçük bir kesimine, tipik olarak en zenginliğe, askeri güce, acımasızlığa veya siyasi etkiye sahip olan insanlara ait olduğu bir hükümet biçimidir. Kelimesi Yunanca kelime gelen “oligarşi” oligolar demektir, “Birkaç” ve Archo “kuralına” hangi araçları. Bazı siyaset teorisyenleri, varsayılan siyasi sistemlerine bakılmaksızın, tüm toplumların kaçınılmaz olarak oligarşi olduğunu iddia ettiler.

Komünist devletlerin politbüroları oligarşi gibi hareket ediyor.

Oligarşiler Nasıl Oluşur?

Oligarşiler genellikle, çocukları iktidarın mirasçısı olmaları için yetiştirilen ve rehberlik edilen birkaç güçlü aile tarafından kontrol edilir, çoğu zaman yönetilenler için bir çeşit masrafla. Aristokrasinin – veya “en iyinin ” hükümetin aksine – bu güç her zaman açıkça kullanılamayabilir, bazı oligarklar “tahtın arkasındaki güç” olarak kalmayı tercih ederek, kontrollerini ekonomik araçlarla uygular. Plütokrasinin aksine , oligarşi her zaman zenginlik tarafından bir kural değildir, çünkü oligarklar sadece ayrıcalıklı bir kadro olabilirler. Çoğu komünist devletin oligarşi tanımına uyduğu da öne sürüldü .

Herhangi bir hükümet biçimi, evriminin bir noktasında bir oligarşiye dönüşebilmesine rağmen, toplumlar da, savaşan kabile reislerinin değişen ittifaklarının bir sonucu olarak, varsayılan olarak oligarşilere dönüşebilir. Bu dönüşüm için en olası mekanizma, aksi takdirde kontrol edilemeyen ekonomik gücün kademeli olarak birikmesidir. Oligarşiler ayrıca, bazen bir ailenin diğerlerine üstünlük kazanmasının sonucu olarak, daha klasik otoriter hükümet biçimlerine dönüşebilir. Orta Çağ’ın sonlarında kurulan Avrupa monarşilerinin çoğu bu şekilde başladı.

Oligarşiler tipik olarak en çok askeri güce sahip olanlar tarafından yönetilir.

Oligarşi’nin En Yaygın Görüldüğü Yıllar

1200’lerde İngiltere

Oligarşiler ayrıca, hükümdarların veya diktatörlerin iktidarı paylaştıklarında ısrar ederek, böylece toplumun diğer unsurları tarafından iktidar paylaşımının kapısını açarak dönüşüm araçları haline gelebilir. Bu sürecin bir örneği, İngiliz soylularının isteksiz bir Kral John’u Magna Carta’yı imzalamaya zorlamak için 1215’te bir araya gelmeleri , hem kralın azalan siyasi gücünün hem de yeni başlayan bir oligarşinin varlığının zımnen tanınmasıydı. İngiliz toplumu büyümeye ve gelişmeye devam ederken, Magna Carta önümüzdeki on yıl içinde defalarca revize edildi ve daha fazla sayıda insana daha fazla haklar sağlandı ve böylece İngiliz anayasal monarşisi için zemin hazırlandı .

1900’lerde Güney Afrika

Oligarşinin modern bir örneği, oligarşinin temel özelliklerini gözlemlemenin özellikle kolay olduğu 20. yüzyıl Güney Afrika’sında görülebilir, çünkü Güney Afrika oligarşisi ırkçılığa dayanıyordu. Boer Savaşı’ndan sonra, İngilizce konuşan ve Afrikaans konuşan beyazlar arasında zımni bir anlaşmaya varıldı. Birlikte, nüfusun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyorlardı, ancak bu küçük yüzde neredeyse tüm eğitim ve ticaret fırsatlarına erişebiliyordu ve azınlık, bu fırsatları siyah çoğunluğa eskisinden daha fazla inkar etmeye devam etti. Bu süreç 18. yüzyılın ortalarından beri devam etmesine rağmen, 1948’den sonra resmi hükümet politikası haline geldi ve dünya çapında apartheid olarak tanındı. Bu, siyah çoğunluğun hakim olduğu demokratik olarak seçilmiş bir hükümete geçişle kesintiye uğrayan Güney Afrika’ya 1994’te demokrasinin gelişine kadar sürdü.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 1
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.