1. Anasayfa
  2. Sağlık

Özgüven Eksikliğinden Kurtulma Yöntemleri

Özgüven Eksikliğinden Kurtulma Yöntemleri
0

Özgüven eksikliği, her yaştan bireyde görülen bir durum haline gelmiştir. Çocuk yaşta geçirilen depresyon, stres ve bir çok iletişim problemine sebep olan bu durumlar zamanla ilerleyerek iletişim bozukluğuna ve özgüven eksikliğine neden olur. Özgüven eksikliğinden kurtulmak için belli başlı yöntemler vardır.

Çevrenizdeki insanlara hayır diyemiyorsanız, sosyal aktivitelerde bulunamıyorsanız, ikili ilişkilerde konuşma sorunları yaşıyorsanız sizde özgüven eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Her şeyden önce özgüven eksikliği düzeltilebilir bir problemdir. Çocuktan yetişkine herkesin başına gelebilecek sorunlardandır.

Nedir bu özgüven eksikliği? Özgüven eksikliğinden nasıl kurtuluruz? Neler yapmamız gerekiyor. Hepsi ve daha fazlasını sizler için bir araya getirdik…

Özgüven Nedir

Özgüven kelimesi öz ve güven kelimelerin in bir araya gelmesi ile oluşur. Adı üstünde özgüven, bireyin kendisine olan güvenini temsil eder. Kendine güvenen insanlar bir sıfır diğer insanlardan yaşam olarak öndedir. Çünkü o insanlar bir şey yaparken mutlu olurlar. Ne olursa olsun herşeye pozitif yaklaşırlar.

Örneğin bir bireyin kendini tanıması ve kendiyle barışık olması özgüven kelimesini temsil eden örneklerden bir tanesidir. Kişinin yeteneğine ve kendine inanmasını da temsil eder.

Özgüvenli insanlar, içinde bulundukları her ortamda bir adım önde olmayı ve takdir edilmeleri ile bilinir. Sonuç olarak özgüven kelimesi başarının kilit noktasıdır. Ne kadar başarılı olursanız olun özgüvensiz bir insansanız başarınızı sunamazsınız.

İşler yolunda gitmese bile bardağa dolu tarafından bakarlar. Her zaman olayları pozitif çözmeye çalışırlar. Her insan özgüvenli olmak ister ama sayılı kişi bunu başarır.

Özgüven kelimesini kısaca özetleyecek olursak; kendini bilmek ve doğru zamanda analiz edebilmek anlamına gelmektedir. Yapabileceğimiz şeylerin kararını başkaları yerine kendimiz vermek demektir. Özgüven sahibi olmak demek empati kurabilmek demektir, diğer insanların duygu ve düşüncelerini hesaba katmak her zaman özgüvenli insanın yapacağı davranışlar arasındadır.

Özgüven Nasıl Artar

  • Araştırmacı olun, duyduğunuz gördüğünüz her bilgiyi araştırın.
  • Merakçı olun, yeni şeyler öğrenmek için meraklı olmak şart.
  • Her zaman tutarlı olmakta fayda var.
  • Uzman olduğunuz alanlarda daha çok çalışmalar yapın.
  • Özeleştiri yaparak kendinizi eleştirin ve kötü yanlarınızı bulun.

Özgüven Eksikliği Neden Meydana Gelir

Umutsuzluk ve aşağılanma duygusuna maruz kalmak özgüven problemini tetikler. Okulda, iş yerinde, arkadaş ortamında aşağılamak ve küçük görülmek genel olarak çocuklarda büyük depresyonlara yol açar. Birey zamanla içine kapanır ve iletişim sorunu yaşamaya başlar. İnsan iletişimsiz kalamaz, bu yüzden olsa gerek özgüven eksikliği problemi yaşar.

Her insan bu sorunları yaşayabilir, şunu unutmamak gerekir ki bizim yaşadığımız hayatı milyonlarca kişi de yaşamak zorunda kalıyor. Sters ve depresyona girmemek için küçük görüldüğümüz ortamlara son vermek en iyisi olacaktır. Sevildiğimiz ortamlara katılmak özgüven eksikliğini geri kazanmak için birebirdir.

Özgüven Eksikliği Belirtileri

  • Sınır koyamama, hayır diyememek.
  • Eleştirilere karşı hassas ve alıngan olmak
  • Hemen umutsuzluğa kapılma
  • Beklenti seviyesinin aşırı yüksek olması
  • Sürekli başkalarıyla kıyaslama durumu
  • Sosyal ortamlarda bulunmamak

Özgüven Eksikliği Kurtulma Yöntemleri

Özgüven, insana yapmış olduğu işten gelmektedir. Yaptığınız işi on numara yaparsanız zamanla övgü almaya başlarsınız buda özgüven’in yükselmesine neden olur. Fakat yapmak olduğunuz işi gösteriş amaçlı yapmak zamanla asıl özgüven düşüklüğüne neden olacak durumlardan bir tanesidir. Başkalarıyla ilgilenmeden önce kendinizle ilgilenin. Sevmiş olduğunuz iş üzerine yoğunlaşın bu ne olursa olsun. Diğer insanların yaptığınız işi beğenecek mi? diye düşünmeyin. Hayata sürekli kötü yönlerinden bakmak yerine mutlaka her yaptığınız iş sonunda olumlu yönlerinede listeleyin. Kendi seviyenizde insanlarla takılın ne sizden düşük seviyede ne de büyük seviyede o teraziyi güzel dengeleyin. Özgüven düşüklüğünün en büyük nedenlerinden bir tanesi dış görünüştür. Dış görünüşe mutlaka önem verin fakat giyerken mutlu olacağınız şeyleri giyin. İnsanlar ne der? diyerek düşünmeyin.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.