Panik Atak Nedir
”Panik Atak Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?” Korku nöbetleri olarak adlandırılan panik atak, aniden ortaya çıkan ve insana zor dakikalar yaşayan psikolojik bir rahatsızlıktır. Zaman zaman kendini tekrarlayabilen bu hastalık ileri derece de yaşayan insanların hayatını olumsuz yönde etkiler. Yaşayan insanlar o kriz anında gerçekten altında yatan bir tehlike olmamasına rağmen onu yaşıyormuş gibi hissedip heyecanlanmaya ve panik atak yaşamaya başlarlar. Buna genelde eşlik eden çarpıntı ve titreme de olunca kişi kendinin kalp krizi yaşadığı düşünür. Bu nöbetler herhangi bir sebep olmaksızın başlayıp 10 dakika içerisinde en yüksek seviyesine ulaşır ve kişi bayılma, ölme korkusu yaşayabilir. En fazla 30 dakika yada bir saat süren Panik atak sonunda kendiliğinden de geçer.
Aslında bu beynimizin yoğunlaştığımız kötü düşüncelere yada altında yatan bir sebebe karşılık verme mekanizmasıdır. Beyin algılanan tehdide karşı korku hormonu salgılamaya başlar ve kişiye “kaç ya da savaş ” gibi düşünceler gönderir. O anda kişi tehdit karşısında kişi öleceğim ya da aklını kaçıracağım gibi kötü düşüncelerle kendini daha zor bir sürecin içine çeker.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Hastaların en çok korktuğu şey panik atağın ne zaman başlayıp biteceğini bilememe durumlarıdır. Bu yüzden bazı hastalar yalnız başına dışarı çıkmaktan yada bir aktivite yapmaktan bile korkarlar.
- Panik atak yaşayan bir kişi en çok ölüm korkusu, bayılma hissi ya da kontrolünü bir anda kaybedip aklını kaçırma hissi duyar. Bazı panik atak hastaları da kendisini bir anda herkesten dışlandırıp, çevreye karşı bir yabancılaşma ve rüyadaymış hissine kapılabilir.
- Bu anda fiziksel olarak da vücut kişiye tepki vermeye başlar. Göğüste bir ya da kalp krizi yaşıyormuş gibi sıkışma hisseder. Kalpte çarpıntı ve hızlı atmaya başlayabilir.
- Vücut terlemeye, titremeye, nefes alıp vermek de güçlük çekmeye ve boğulur gibi hissetmeye başlar. Aynı zamanda bir yandan ateş basması , üşüme yada ürperme de olabilir.
- Bir de vücut alerjiye tepki veren insanlar gibi uyuşma ya da karıncalanma tepkisini de gösterebilir. Ayrıca bunlara bir de bir anda gelen baş dönmesi , sersemlik hissi ve bayılma eklenebilir.
Bir panik atak hastasında genel olarak bu belirtilerden en az 4 ya da daha fazlası görülür. Doktor hastanın yaşadıklarını göz önüne alarak ona göre uygun bir dozda ilaç ve Psikolog tedavisine başlar.