Potansiyometre nedir ve ne için kullanılır ?
”Potansiyometre Nedir?” Potansiyometre, üç terminal kullanan manuel olarak ayarlanabilen bir elektriksel dirençtir . Birçok elektrikli cihazda, potansiyometreler çıktı seviyelerini belirleyen şeydir. Örneğin, bir hoparlörde, ses seviyesini ayarlamak için bir potansiyometre kullanılır. Bir televizyon setinde, bilgisayar monitöründe veya ışık kısıcıda, ekranın veya ampulün parlaklığını kontrol etmek için kullanılabilir.
Potansiyometre Nasıl Çalışır
Bazen pot olarak adlandırılan potansiyometreler nispeten basit cihazlardır. Potansiyometrenin bir terminali bir güç kaynağına bağlanır ve diğeri bir toprağa bağlanır – voltaj veya direnç bulunmayan ve nötr bir referans noktası görevi gören bir nokta. Üçüncü terminal, dirençli bir malzeme şeridi boyunca kayar. Bu dirençli şerit genellikle bir uçta düşük bir dirence sahiptir ve direnci, diğer uçta kademeli olarak maksimum bir dirence yükselir. Üçüncü terminal, güç kaynağı ile toprak arasındaki bağlantı görevi görür ve genellikle kullanıcı tarafından bir düğme veya kol kullanılarak çalıştırılır.
Kullanıcı, direnci manuel olarak artırmak veya azaltmak için dirençli şerit boyunca üçüncü terminalin konumunu ayarlayabilir. Direnç miktarı, bir devreden ne kadar akım geçtiğini belirler. Akımı düzenlemek için kullanıldığında potansiyometre, şeridin maksimum direnci ile sınırlıdır.
Potansiyometrenin Kontrol Gerilimi
Potansiyometreler , devreler arasındaki potansiyel farkı veya voltajı kontrol etmek için de kullanılabilir . Bu amaçla bir potansiyometre kullanımıyla ilgili kurulum biraz daha karmaşıktır. İlk devre bir hücre ve bir dirençten oluşan iki devre içerir. Bir uçta hücre ikinci devreye seri olarak bağlanır ve diğer ucunda ikinci devreye paralel olarak bir potansiyometreye bağlanır.
Bu düzenlemedeki potansiyometre voltajı, üçüncü terminalin pozisyonunun izin verdiği direnç ile şeridin mümkün olan en yüksek direnci arasındaki orana eşit bir miktarda düşürür. Diğer bir deyişle, direnci kontrol eden düğme direnç şeridinin tam orta noktasına yerleştirilirse, giriş voltajı ne olursa olsun çıkış voltajı tam olarak yüzde 50 düşecektir. Elektrik akımı regülasyonundan farklı olarak, voltaj regülasyonu, şeridin maksimum direnci ile sınırlı değildir.
Potansiyometre Reostatları
Üç terminalden yalnızca ikisi kullanıldığında, potansiyometre reostat adı verilen bir tür değişken direnç görevi görür. Kayar terminal ile birlikte bir uç terminal kullanılır. Reostatlar tipik olarak, potansiyometrelerden daha yüksek akım seviyelerini veya daha yüksek voltajı işlemek için kullanılır. Örneğin reostatlar, endüstriyel makinelerdeki motorları kontrol etmek için kullanılabilir.
Potansiyometre Ne İçin Kullanılır ?
Potansiyometreler bir tür elektriksel dirençlerdir . Büyük miktarda elektrik akımı taşıyacak şekilde tasarlanmamış olsalar da, genellikle küçük işler için idealdirler. Bir potansiyometre bir radyoda ses seviyesi veya televizyon setlerinin bazı türlerinde kanal değiştirme gibi ortak görevlerde yararlıdır.
Yapım aşamasında, bir potansiyometre iki veya üç terminal konfigürasyonunu kullanır. Gerektiğinde farklı ayarlara ayarlanabilen bir voltaj bölücü oluşturmak için bir kayar tel kontağı kullanılır. Direncin , küçük elektrikli cihazların çalışmasıyla ilişkili basit yönetim görevlerinde yararlı olmasını mümkün kılan pozisyonda bir ayarlama yapma becerisidir .
Bir potansiyometre tarafından kontrol edilen güç miktarı çok azdır. Çoğu durumda, voltaj çıkışı ve girişi tek bir watt’tan fazla değildir, ancak bu, birçok elektrikli cihazın basit bir şekilde kullanılmasına izin vermek için yeterli güçtür. Bir radyodaki ses seviyesi kontrolünün yanı sıra, bu direnç, belirli bir cihaza giden akım akışını azaltmanın yanı sıra, bir dizi cihazda açma / kapama işlevini tetiklemek için yeterli güç kontrolü sağlar. Dimmer kontrollü aydınlatma armatürleri ve lambalar, bir potansiyometre yardımıyla ışık çıkışını aydınlatabilir ve karartabilir.
Bir potansiyometre, çeşitli ayarlara çevrilen bir düğme, bir sürgülü kontrol veya hatta basit bir anahtar kullanılarak etkinleştirilebilir. Her durumda, dışa doğru mekanizmanın hareketi, direncin işlevini etkinleştirir ve istenen etkinin elde edilmesine yardımcı olur. İzin verilen hareket aralığı, elektrikli cihazın yapısına ve potansiyometrenin tam konfigürasyonuna bağlı olacaktır. Çoğu durumda, bir ölçek boyunca sınırlı sayıda seçim arasında bir tam daire veya dönüşe izin verilir. Bazı cihazlar, aralık çevresinde birden fazla dönüşe izin veren bir model kullanır, ancak seçilebilecek ayarların sayısını arttırır. Bu, özellikle direnç, ses seviyelerini kontrol etmek için kullanıldığında geçerlidir.