1. Anasayfa
  2. Sağlık

Sedef Hastalığı Nedir? Neden Olur?

Sedef Hastalığı Nedir? Neden Olur?
0

Sedef Hastalığı Nedir ?

Sedef hastalığı genel de orta yaşlarda başlayan ve vücudun herhangi bir bölgesinde deride ki cilt hücrelerinin normalden çok daha fazla çoğalmasıyla ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Tıb dünyasındaki adıyla Psoriasis olarak bilinen hastalık %30 oranında aileden genetik olarak geçer. Beyaz pullu lekeler ya da kırmızı noktalar olarak görülen hastalık saç derisinde çıkınca kepeğe de çok benzetilir. Ancak kepek zamanla kaybolsa da sedef hayatınız boyunca size eşlik eder. Kronik bir rahatsızlıktır ve ömür boyu tedavi görmeniz gerekir. Ayrıca hastalık daha çok dirseklerde, kafa derisinde ve sırt kısmında görülür.

Sedef Hastalığı Bulaşıcı mıdır ?

Sedef hastalığı bulaşıcı bir rahatsızlık değildir ancak sadece aile bireylerinden genetik olarak hasta kişiye geçmiş olabilir. Çocuklarda da görülebilen sedef onlarda damlacık şeklinde seyrederken, yetişkinler de daha büyük beyaz kepek gibi noktalar oluşur.

Sedef Hastalığı Neden Olur ?

Öncelikle uzmanlar kesin olarak neden ortaya çıktığını bilmeseler de bunun için farklı sebepten dolayı olabileceğini savunuyorlar.

Bağışıklık sisteminde oluşan bir hata cildin fazladan yenilenmesine sebep olabilmektedir.

Cilt kendisini ortalama 10 ile 30 gün arasında yenilerken bu sedef hastalarında her 3-4 günde bir olur ve bu yüzden yenileri ile yer değiştiren eski hücreler ardında birikmeye başlar.

Hastalık aynı aile içerisinde bir kaç kişide görülebilir ancak bu bazen kuşak atlayarak olur. Mesela babasında sedef hastalığı varsa bu çocuğundan torununa kadar gidebilir.

Bir de sedef hastalığını tetikleyen faktörler olabilir. Bunlar başta stres olmak üzere, ciltte meydana gelen kesikler, cerrahi ameliyatlar, lityum, sıtma ilaçları gibi sorunlar daha çok artmasına ya da ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Sedef Hastalığı Tedavisi

Öncelikle hasta bunu ömür boyu taşıyacağını kabullenmeli ve yine de azaltmak için tedaviye başlamalıdır. Bir çok tedavi yöntemi de cilt yenilenme süresini yavaşlatıp, cilt görünümünü eskisi gibi tutmaya yöneliktir.

Topikal tedavi olarak yapılan bu yöntemde hastaya o bölgeye uygulaması için doğal kremler, merhem gibi ilaçlar verilir.

Işık tedavisinde ise hastalıklı bölgeye özel UV ışınları gönderilip cilt hücrelerinin büyüme süresi yavaşlatılmaya çalışılır.

Oral sistemik tedavi ağır sedef hastası olan kişilerde uygulanan bir yöntemdir ve hap yada sıvı ilaçlar kullanarak bağışıklık sisteminin iltihaplanması azaltılmaya çalışılır.

Biyolojik tedavide ise bağışıklık sisteminde üreyen spesifik proteinler alınarak enflamasyon yavaşlatması yapılır.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.