Soğuk Çarpması Belirtileri Nelerdir?
Soğuk hava ve uzun süre soğuk havaya maruz kalmak, başta ellerde ve yüzde uyuşma ve ağrı olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Donmanın erken belirtileri ve donmayı tedavi etmenin yolları da verilmektedir.
Dondurucu soğuklar arttığında dışarı çıkmak zorunda kalan birçok kişide soğuk algınlığı meydana gelir. Donmayı önlemek için ne yapmanız gerektiğini bilmek, donma olduğunda bununla daha kolay başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Özellikle eksi derecelerle ölçülen soğuk iklimlerde soğuk algınlığı, sıcak bir ortama girildiğinde yüzde, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve felç şeklinde kendini gösterir. Uçuk geliştikçe, ekstremitelerde yanma hissi ve sıcağa girildiğinde ağrı oluşur. Kızarıklık ve sıcak basması ciltte ortaya çıkan tipik belirtilerdir.
Soğuk Çarpması Nedir?
Soğuk algınlığı, kış aylarında kar yağışı veya buzlanma olan bölgelerde soğuğa maruz kalan ellerin, yüzün ve cildin sıcak veya uyuşuk olmasıyla ortaya çıkan semptomlardır.
Soğuk Çarpması İçin Önlemler
Donma, el ve ayak derisinde semptomların yanı sıra soğuk algınlığı, grip ve nezleye neden olur. Soğuk havayı teneffüs etmek ve solumak da farenjit larenjit gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Soğuk çarpmasını önlemek için aşağıdaki adımlar atılabilir:
– Mümkün olduğunca soğuk havaya maruz kalmaktan kaçının; ellerinizi ve yüzünüzü soğuk havadan koruyan giysiler giyin.
– Soğuk havalarda nefes alın; soğuk havayı doğrudan solumayın ve korunmak için bir atkı veya maske kullanın.
– Yoğun cilt nemlendiricileri kullanın ve sıcaktan soğuğa veya soğuktan sıcağa geçmekten kaçının.
– Soğuk havalarda suyla temastan kaçının ve ıslak eşyaları hemen değiştirin.
– Kalın giysiler hareketi kısıtlar, bu nedenle hafif ancak üst üste binen giysiler ve çoraplar seçmek donmayı önlemeye yardımcı olabilir.